Het is al weer half november, volop herfst, de bladeren vallen, het is overdag nog een beetje zonnig, soms valt er wat regen en er is al kans op nachtvorst.
Een van de groentes die je nu nog kunt planten zijn uien. Dus ik had 2 netjes met pootgoed uien besteld. Een gedeelte heb ik buiten in een van de buitenbakken gepoot. De gele courgettes waren nu echt klaar. De planten heb ik uit de bakken gehaald en het groen bij de composthoop gedaan. Toch nog wat hele kleine gele courgettes kunnen oogsten. Die lusten de papegaaien van een vriendin van mij heel graag, dus konden ze lekker smullen. Het onkruid en de overige plantjes eruit gehaald. Hier kunnen de winteruien mooi staan.
Uien kunnen eigenlijk in het voor- of najaar geplant worden. Uien die in de herfst worden geplant, leveren over het algemeen grotere opbrengsten op. Vele planten graag uien in de herfst en bewaren dan een paar kleine uien op een droge plaats om in het voorjaar weer te planten.
Winteruien kunnen worden geplant wanneer de grond nog bewerkt kan worden - meestal tussen oktober en december - of twee tot drie weken voor de eerste harde vorst. Het kweken van winteruien heeft wel volle zon nodig, omdat de uien niet zo goed in de schaduw groeien. Wat betekent dat ze een veel langer groeiseizoen hebben en over het algemeen meer consistent weer, dus je hebt eerder veel grotere uien. Ook komen ze minder ongedierte tegen en worden ze minder snel opgegeten door insecten.
Plant de uien 5 tot 10 cm diep, met 10 tot 15 cm tussen elke bol. Een laag mulch is wel nuttig voor het overwinteren van uien. Zelf heb ik er een beetje stro overheen gedaan. Super goed voor het bodemleven ook. Het belangrijkste voordeel van het telen van winteruien is dat ze in oktober tot december worden geplant, wat betekent dat ze een veel langer groeiseizoen hebben en over het algemeen meer constant weer, dus je hebt veel grotere uien. Ook komen ze minder ongedierte tegen en worden ze minder snel opgegeten door insecten.
De andere gedeelte van de winteruien heb ik binnen in de polytunnel geplant. Eigenlijk wil ik gewoon weten wat het beste gaat doen. Even uittesten dus. In ieder geval zijn hopelijk de uien uit de polytunnel voordat de tomaten en andere groentes in de polytunnel geplant worden. Het is leuk om zo te experimenteren. Niets hoeft, alles kan.
Zo had ik in mijn vorige woonplaats een hele grote tuin. Daar had ik een hele grote bak vol met uien geplant. Daar heb ik werkelijk het hele jaar van kunnen eten. Daar plukte ik gerust een ui er tussen uit, zonder dat de uien eigenlijk geoogst hoefde te worden. De verse uien zijn heel sappig, extra sterk. Het nog mooie groene loof kun je dan ook nog eten.
Nou we gaan het zien hoe de uien het gaan doen. Het zijn er in ieder geval super veel dit keer!
Vertel het verder:Hierna lezen - Nóg meer tips!
- Afgevallen bladeren composteren in de herfst
– 4SeizoenenTuin
Wil je de afgevallen bladeren zelf composteren, dan kan dat. Je kunt prima humus zelf maken in je eigen tuin. Soms hoef je alleen maar omhoog te kijken. - Hoe Kweek Je Nieuwe Rozen Uit Zaadjes 🌹
– 4SeizoenenTuin
Rozen kweken uit zaad Rozen kunnen worden gekweekt uit zaadjes, maar het is belangrijk om enkele dingen in overweging te nemen voordat je aan dit avontuur begint.