Stinkende gouwe (Chelidonium majus) bloeit van eind mei tot diep in de herfst met gele bloemen. Rond de stinkende gouwe bestaan heel veel mythen. Bij afnemende maan geoogst, zou de plant helpen tegen wratten, en heet daarom in Limburg wrattenkruid. Door het gehalte aan alkaloïden helpt stinkende gouwe bij gal-, maag- en darmklachten.
De stinkende gouwe is in heel Europa inheems. De planten komen ook voor in Midden- en Noord-Azië. Ze zijn meestal te vinden in de buurt van huizen en van muren, in bermen en op puinstort plaatsen. De Stinkende gouwe is een bladverliezende vaste plant met een lange bloeiperiode waarbij, later in het jaar, de zaden uit vroegere bloei tegelijkertijd met de latere bloei kunnen voorkomen. De zaden zitten in uiterst smalle boontje. De zaden van de Stinkende gouwe hebben een wit aanhangsel - mierenbroodjes - dat graag door mieren wordt gegeten. De mieren verslepen daarom die zaden, en helpen zo mee aan de verdere verspreiding ervan.
De plant behoort tot de Papaverfamilie maar lijkt totaal niet op andere papaver familieleden zoals de klaproos en de helmbloemen.
Regionale benamingen Nederland: Galkruud (Nijverdal); Oognkloar (Bathmen, Hardenberg, Haaksbergen, Nijverdal, Wijhe); Oogntroost (Glanerbrug, Raalte, Tubbergen); Oogplantje (Hellendoorn); Wratndoder (Nijverdal); Wratnkroed (Wierden); Wretnkruud (Hengevelde).
Let op het zinnetje uit de Wikipedia over de Stinkende Gouwe: De plant bevat GIFTIGE alkaloïden; de belangrijkste zijn berberine, coptisine, chelidonine, sanguinarine en chelerythrine.
Dat Berberine een veelbelovende fytonutriënt is, blijkt wel uit de lange lijst gezondheidseffecten die door wetenschappers zijn waargenomen in in-vitro onderzoek, dierstudies en een beperkt aantal humane studies.
Coptisine, een cytotoxische alkaloïde gevonden in Chinese gouddraad, is verwant aan berberine. Het is geanalyseerd als cytotoxisch middel in heptomen en leukemische cellen en zou de voortgang van de celcyclus blokkeren.
Chelidonine is een isoquinoline alkaloïde, dat kan worden geïsoleerd uit Chelidonium majus L.. Chelidonine heeft cytotoxische activiteit tegen melanoom cellijnen. met antikanker- en antivirale activiteit
Sanguinarine: Een tweesnijdend zwaard tegen kanker en carcinogenese en het toekomstig toepassing perspectief.
Chelerythrine is een krachtig antibacterieel middel dat heeft geholpen bij de aanpak van de opkomst van antibacterieel resistente bacteriën. Therapeutisch potentieel van chelerythrine als multifunctionele hulpstof voor de behandeling van C.O.V.I.D.-.1.9
Met dank aan Johannus Oranjeboom (Joep) voor het uitzoeken van bovenstaande.
Door zijn krampwerende en licht pijnstillende eigenschappen wordt de stinkende gouwe ingezet bij het bovenste deel van het spijsverteringskanaal en bij functiestoornissen van de galblaas en galwegen. Bovendien wordt de functie van de lever ondersteund. In de volksgeneeskunde wordt onder andere het in de planten aanwezige melksap uitwendig toegepast bij wratten en huidziekten. Een verklaring daarvoor zijn de prikkelende en de celdeling remmende eigenschappen, mogelijk ook het gehalte aan enzymen.
Melksap
Voor de behandeling van wratten enkele keren per dag het verse sap op de betreffende plekjes smeren. De huid eromheen met een vette crème tegen het bijtende melksap beschermen.
Zalf
Het volgende zalf-recept is afkomstig van Hildegard van Bingen (1098-1179)
50 g varkensvet en 10 ml sap van de stinkende gouwe au bain narie door elkaar mengen. Onder voortdurend roeren in een crèmepotje koud laten worden. De huid of wratten er 1 - 2 maal daags mee insmeren. Boeken die van Hildegard van Bingen zijn verschenen.
Belangrijk: Raadpleeg als u met dit soort kruidenmiddelen aan de slag wilt gaan, altijd eerst uw huisarts. Gedroogde stinkende gouwekruid mag alleen onder toezicht van een arts of homeopaat inwendig worden toegepast.
Vertel het verder: