De knoflook heb ik hier op de foto zo omstreeks 10-10-10 geplant. Zie hier wanneer en hoe je knoflook het best kunt planten.
Oktober is erg vroeg als planttijd voor knoflook, want dan heb je in november al kleine planten en in het late voorjaar al vrij oud loof, vatbaar voor aandoeningen en ziektes, terwijl de eigenlijke bolgroei dan nog moet beginnen. Die knoflookbol begint doorgaans pas eind april te ontstaan. Dat houdt in dat dan je planten op hun best horen te zijn, zodat ze de meeste energie in de bol kunnen stoppen.
Een planttijd in november - december is prima; vanwege een lage temperatuur loopt de ontwikkeling van de planten niet te hard van stapel, maar hebben zat tijd om zich te ontwikkelen tot grote planten in Mei, terwijl het loof nog relatief jong en vitaal zal zijn, en weerbaarder tegen aandoeningen als roest. Roest hoeft geen ernstige aandoening te zijn, maar het krijgt het snelst grip op oud blad, en als je veel oud blad hebt door een vroege pootdatum, dan zal het ernstiger vormen aannemen. Gebrek aan zon en wind kan de problemen verergeren. Gelukkig is knoflook tolerant dat niet snel volledig mislukt; ook in minimale omstandigheden krijg je bollen, al zullen ze dan wat kleiner zijn.
Nederland is niet echt een knoflookland; het gebruik kent pas een korte geschiedenis en geteeld wordt het hier nog weinig. Er bestaan geen Nederlandse knoflookrassen, en ook Nederlanders die hobbymatig knoflook telen weten vaak weinig rasnamen te noemen. Voor zover ik weet is Nederland het enige land waar je de 10-10-10 regel tegenkomt (plant op 10 Oktober, de tenen 10cm van elkaar). Is iemand ooit een onderbouwing van die regel tegen gekomen? Ik denk van niet, en die zal ook lastig te maken zijn.
Wat de plantafstand betreft: met 10cm afstand zul je een hoge opbrengst per m2 hebben, met 15cm afstand wat minder, maar dan zul je iets grotere bollen krijgen. Ik schat dat de meeste mensen iets tevredener met de bollen zullen zijn bij 15cm plantafstand. Moeten de tenen ook 10cm diep worden geplant? Dat kan. De omstandigheden zijn stabieler wat dieper, wat de bolgroei ten goede kan komen. Dichtbij de oppervlakte wat meer wisselingen in temperatuur en tussen nat en droog, vooral als het voorjaar vordert. Maar zoveel maakt het niet uit. Een regel die je voor alle (bloem)bollen wel tegen komt is 3x zo diep als de grootte van de bol. Dat mag ook.
Vanuit Engeland ben ik ooit de regel tegen gekomen dat je knoflook plant op de kortste dag, om te oogsten op de langste dag. Het Britse klimaat verschilt niet sterk van de onze, en wij zouden ook best die regel kunnen hanteren, inplaats van 10-10-10. Natuurlijk is het klimaat-afhankelijk.
De knoflook heb ik dus zo omstreeks 10-10-10 geplant. Afgelopen maanden is het echt super mooi weer geweest en warm. Deze laat ik voor nu staan, maar heb nog genoeg knoflook teentjes over, om er nog een aantal bij te planten. Wat ik zelf altijd doe is knoflook gewoon in de supermarkt kopen. Meestal heb je daar wel verschillende soorten liggen. Zelf heb ik deze knoflook bij een Islamitische winkel gekocht. Voor 500 gram betaalde ik ongeveer 2.50 euro, dus dat is relatief goedkoop. In een gewone supermarkt betaal je dat vaal al per twee of 4 bollen. De rest wat ik niet gebruik, gaat gewoon door het eten natuurlijk. Als het echt kouder gaat worden bedek ik het knoflookbed met een laagje mulch. Mulch kan van alles zijn. Ik gebruik hiervoor vaak stro.
Knoflook kun je twee maal per jaar planten. In het voorjaar en in het najaar. Zo heb je het hele jaar knoflook. In februari - maart zijn de ideale plant maanden in het voorjaar, omdat de bolletjes zich graag ontwikkelen bij temperaturen tussen de 5 en 10 graden. Als in de zomer juli - augustus het loof dan verkleurt van groen naar geel, en het gaat hangen, dan is het tijd om te gaan oogsten. Wacht niet te lang want dan kunnen de nieuwe tenen opnieuw gaan uitlopen Trek de knoflook uit de grond en laat ze een dag drogen op het land. Het liefst in de zon op een winderige plek. Daarna kun je ze in kleine bosjes ophangen of in dunne lagen in bakjes laten nadrogen in een goed geventileerde ruimte om schimmels geen kans te geven.
Bewaren
Knoflook is, mits goed droog, lang te bewaren op een droge koele plaats.
Vertel het verder: