Dit jaar voor het eerst heb ik eigenlijk gekweekte komkommers, zowel in de polytunnel als buiten. Totaal vier komkommer planten. Waarvan drie de gewone (als het goed is). Buiten staat een mini komkommer. De laatste, geeft ongelooflijk veel kleine komkommers. Het leuke hieraan is dat de plant al vele “slakken aanvallen” heeft overleefd.
Omdat ik pas de tuin voor zover op orde heb, heb ik in de polytunnel een aantal nog hele oude zaadjes (2015) gezaaid. Jawel, van die moestuin zaadjes van de Albert Heijn supermarkt. Drie plantje zijn opgenomen en staan nu volop in de bloei. Dat belooft straks wat!
Wist je dat…
- Komkommers komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië.
- Komkommers kunnen wel 60 cm lang zijn!
- China produceert 76% van de komkommer- en augurk productie in de wereld.
- Een rauwe komkommer bestaat eigenlijk voor 95% uit water.
- Een hele komkommer is slechts 16 calorieën.
- Komkommers kunnen worden gekweekt in een bodemloos medium, zoals in water (hydrocultuur).
Komkommers bevatten weinig calorieën maar veel belangrijke vitamines en mineralen. Een ongeschilde, rauwe komkommer van 300 gram bevat het volgende:
- Calorieën: 45
- Totaal vet: 0 gram
- Koolhydraten: 11 gram
- Eiwit: 2 gram
- Vezels: 2 gram
- Vitamine C: 14% van de ADH
- Vitamine K: 62% van de ADH
- Magnesium: 10% van de ADH
- Kalium: 13% van de ADH
- Mangaan: 12% van de ADH
Vruchtgroente: De komkommer behoort tot dezelfde familie als de meloen, augurk, pompoen en courgette en is een vruchtgroente. Hij is heel smakelijk als hij rauw gegeten wordt, maar kan ook op verschillende manieren in gerechten toegepast worden. Hij kan gestoofd, gebakken of gekookt worden. Verhit hem echter niet langer dan 10 minuten, anders gaat de structuur verloren.
Komkommers bevatten de meeste vitamines die je elke dag nodig hebt, slechts één komkommer bevat vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink.
Als je ’s middags moe bent, leg je de cafeïnehoudende frisdrank neer en pak je een komkommer. Komkommers zijn een goede bron van B-vitamines en koolhydraten die voor die snelle oppepper kunnen zorgen en die uren kan duren.
Ben je het zat dat je badkamer spiegel beslaat na het douchen? Probeer eens een schijfje komkommer langs de spiegel te wrijven, het zal de mist elimineren en een rustgevende, spa-achtige geur geven.
Verpesten larven en slakken uw plantbedden? Leg een paar plakjes in een kleine taartvorm en je tuin is het hele seizoen vrij van ongedierte. De stoffen in de komkommer reageren met het aluminium om een geur af te geven die voor mensen niet waarneembaar is, maar ze maken tuin ongedierte gek en zorgen ervoor dat ze het gebied ontvluchten.
Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om cellulitis te verwijderen voordat je naar buiten gaat of naar het zwembad gaat? Wrijf een paar minuten een paar plakjes komkommer over je probleemgebied, de fytoChemicaliën in de komkommer zorgen ervoor dat het collageen in je huid strakker wordt, de buitenste laag verstevigt en de zichtbaarheid van cellulitis vermindert. Werkt ook geweldig op rimpels!!!
Wil je een kater of vreselijke hoofdpijn vermijden? Eet een paar plakjes komkommer voordat je naar bed gaat en word fris en hoofdpijnvrij wakker. Komkommers bevatten voldoende suiker, B-vitamines en elektrolyten om essentiële voedingsstoffen die het lichaam verloren heeft aan te vullen, alles in evenwicht te houden en zowel een kater als hoofdpijn te voorkomen!!
Wil je die middag- of avond-snack-binge afweren? Komkommers worden al eeuwenlang gebruikt en vaak gebruikt door Europese trappers, handelaren en ontdekkingsreizigers voor snelle maaltijden om de hongerdood te voorkomen.
Heb je een belangrijke vergadering of sollicitatiegesprek en realiseer je je dat je niet genoeg tijd hebt om je schoenen te poetsen? Wrijf een vers gesneden komkommer over de schoen, de stoffen zorgen voor een snelle en duurzame glans die er niet alleen geweldig uitziet, maar ook water afstoot.
Heb je geen WD40 meer en moet je een piepend scharnier repareren? Neem een plakje komkommer en wrijf ermee langs het problematische scharnier, en voila, het piepen is weg!
Gestrest en geen tijd voor massage, gezichtsbehandeling of bezoek aan de spa? Snijd een hele komkommer in stukjes en plaats deze in een kokende pan met water. De stoffen en voedingsstoffen uit de komkommer reageren met het kokende water en komen vrij in de stoom, waardoor een rustgevend, ontspannend aroma ontstaat. Hiervan is aangetoond dat het stress vermindert bij nieuwe moeders en studenten tijdens eindexamens.
Ben je klaar met een zakenlunch en realiseer je je dat je geen kauwgom of pepermuntjes hebt? Neem een plakje komkommer en druk deze 30 seconden met je tong tegen je verhemelte om een slechte adem te elimineren. De fytostoffen zullen de bacteriën in je mond doden die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van een slechte adem.
Op zoek naar een ‘groene’ manier om je kranen, spoelbakken of RVS schoon te maken? Neem een plakje komkommer en wrijf ermee over het oppervlak dat je wilt schoonmaken, het verwijdert niet alleen jaren van aanslag en brengt de glans, maar laat geen strepen achter en beschadigt je vingers of vingernagels niet tijdens het schoonmaken.
Gebruik je een pen en maak je een fout? Neem de buitenkant van de komkommer en gebruik deze langzaam om de pen te wissen, werkt ook geweldig op kleurpotloden en stiften die de kinderen hebben gebruikt om de muren te versieren!
Plet de komkommer voor het snijden. Het geheim van het maken van een heerlijke komkommersalade is om de komkommer een grove textuur te geven zodat hij meer saus vasthoudt. In plaats van de komkommer te hakken, plet je hem eerst met een hakmes. Kantel vervolgens het hakmes om de komkommer in ruitvormige stukjes te snijden. Deze methode vergroot het oppervlak van de komkommer en creëert hoekjes en gaatjes, waardoor deze meer saus kan opnemen.
Vertel het verder: