Afgevallen bladeren composteren in de herfst

Leestijd: 5 minuten | 983 woorden | 7033 tekens


Wil je de afgevallen bladeren zelf composteren, dan kan dat. Je kunt prima humus zelf maken in je eigen tuin.

Soms hoef je alleen maar omhoog te kijken

Soms hoef je alleen maar omhoog te kijken. Enjoy the little things in life, especially the smallest ones.

-Jolanda de Koff

Langzaam maar zeker verandert de groene kleur van de bomen in de prachtigste herfsttinten. Het is herfst dat merk je aan alle kanten, de temperatuur daalt, het is nat, het wordt al vroeg donker en in de ochtend staan we al weer in het donker op. Het is een beetje een rare tussenfase, het is een tijd waarin we echt goed onze ogen en harten moeten openen om het mooie van deze tijd te beleven. De mooiste paddenstoelen schieten uit de grond. Het is tijd om te genieten van de herfst!

Dit jaar viel het blad al vroeg van de bomen. Door de lange droogteperiode kregen de bomen minder water en bespaarden ze op energie. Dat deden ze door het blad te laten vallen. De verkleuring van de bladeren aan de boom is afhankelijk van de temperaturen in september. Die maand was erg warm. Veel zon en koudere nachten zorgen voor een verandering van de kleur van het blad.

De beste manier om het herfstseizoen mee te maken, is via een mooie (bos) wandeling.

In de borders vormt herfstblad een prima winterbescherming, en het verbetert de grond ook nog, dus daar laat je het gewoon liggen. Paden, terrassen en het gazon maak je wel vrij van herfstblad. Het is verleidelijk om al die bladeren zó op de composthoop of in je compostvat te gooien. Bladeren leveren prima compost op, dus op zich mogen ze best op de composthoop, maar houdt even een paar zaken in de gaten:

Het composteerproces in een composthoop verloopt goed als deze is opgebouwd uit dunne lagen organisch materiaal van verschillende herkomst en samenstelling. Je hebt daarnaast ‘groen’ (stikstofrijk) organisch afval nodig, anders composteert het niet maar gaat het rotten. Gooi blad niet als één dikke laag op je composthoop, maar wissel dunnere lagen bladeren af met ander organisch materiaal, zoals plantaardig (ongekookt!) keukenafval. Hoe kleiner het blad wordt gemaakt, hoe sneller het composteerproces verloopt.

Als je een maaimachine hebt met opvangzak, dan kun je die heel goed gebruiken om je bladafval klein te hakselen. Je maait er simpelweg overheen.


afgevallen bladeren zelf composteren
Afgevallen bladeren zelf composteren, Sep neemt ook een kijkje

Wil je de afgevallen bladeren zelf composteren, dan kan dat. Je kunt prima humus zelf maken in je eigen tuin. Schep hiervoor een paar vuilniszakken vol met vochtig blad en voeg een beetje organische meststof toe. Bind de zakken dicht, prik er wat gaten in en leg ze weg op een koele plek. In het voorjaar is je bladcompost klaar voor gebruik!

Een composthoop heeft twee meer fijne voordelen. Allereerst bespaart het je kosten, omdat je minder afval in de groenbak hoeft te gooien. Daarnaast creëer je je eigen bron van humus. Deze kun je gebruiken om je moes- of siertuin of gazon mee te onderhouden. Wanneer je kiest voor een composthoop, is contact met de bodem van groot belang. Zo kunnen de beestjes, inclusief compostwormen, erbij om te eten.


composteren
Composthoop


Bokashi

Niet iedereen heeft de ruimte voor een composthoop. Of je vindt het geen gezicht, zo’n berg afval in de tuin. Kies in dat geval voor een Bokashi. De Bokash is erg geschikt voor een kleine tuin. Bokashi kan zelfs binnenshuis worden toegepast met je kleingesneden keukenafval, koffiedik en klein tuinafval. Het is een fermentatiemethode overgewaaid uit Japan. Bokashi betekent “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Let wel op: je dient een (of twee) Bokashi-emmer(s) én een zak met mengsel van effectieve micro-organismen aan te schaffen. Zonder dit mengsel ontstaat er geen fermentatieproces.


Bokashi
Bokashi

Hoe Bokashi-compostering werkt

De methode, ontwikkeld in de vroege jaren 80 door Dr. Teuro Higa, een professor aan de Universiteit van Ryukyus, Okinawa, Japan, bestaat uit het in lagen aanbrengen van keukenresten (groenten en fruit, evenals vlees- en zuivelresten) met een Bokashi-inoculant in een speciale emmer. Gewoonlijk bestaat het middel uit tarwekiemen, tarwezemelen of zaagsel gecombineerd met melasse en effectieve micro-organismen (EM). De zemelen/melasse dient als voedsel voor de micro-organismen, dezelfde natuurlijke micro-organismen die in de bodem voorkomen.

Of koop een complete Bokashi-composteersets online, inclusief de effectieve micro-organismen en zemelen/melasse.


Bokashi in 6 stappen

Zo ga je te werk:

  1. Koop een bokashi-emmer en bokashi-starter. Doe een schep van ongeveer 20 gram okashi-starter in de lege bokashi-emmer.

  2. Snijd je keukenafval in kleine stukjes en spreid die in een laag uit in de emmer.

  3. Stamp het aan met de bijgeleverde stamper zodat de lucht eruit gaat.

  4. Strooi 20 gram bokashi-starter over het keukenafval en doe de emmer weer dicht.

  5. Tap twee keer per week eventueel vocht af via het kraantje onderaan de bokashi-emmer. Dat vocht is rijk aan voedingsstoffen en kun je (verdund) gebruiken als mest voor kamerplanten of planten in je tuin.

  6. Herhaal dit tot de emmer voor 90 procent vol is, strooi er een dubbele dosis bokashi-starter overheen, doe de deksel erop en wacht 2 weken. Blijf in die weken wel steeds het vocht aftappen.


Na 2 weken kan het de grond in Als je na 2 weken in de emmer kijkt, vallen twee dingen op. Ten eerste ruik je als het goed is een zoetzure geur èn ten tweede is er in de emmer op het eerste gezicht nauwelijks wat veranderd. Het keukenafval ziet er bijna hetzelfde uit als toen je het erin deed. Maar de micro-organismen hebben wel degelijk je keukenafval grotendeels afgebroken.

Het laatste stukje gebeurt in de grond en de bokashi kan nu als mest in je tuin worden gebruikt. Het beste kun je de bokashi ingraven. Door er een laagje aarde overheen te leggen, gaat het fermentatieproces onder de grond door. En bodemleven zoals bacteriën, wormen zullen het verder afbreken en verspreiden door de grond.


Heb je aanvullende tips? Deel ze gerust hieronder, zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen.


Vertel het verder:



Hierna lezen - Nóg meer tips!